Höns

Höns


Tamhöns härstammar frå den röda djungelhönan (Gallus gallus) som fortfarande finns i djungelområden i sydostasien och Indien. Tamhönsen togs till Europa för 3000 år sedan och har funnits i Sverige sedan Järnåldern och runt mitten av 1800-talet började hönsaveln ta fart på allvar. 1885 hölls Sveriges första fjäderfäutställning. Förra sekelskiftet (år 1900) fanns det cirka 2,3 miljoner fjäderfän i Sverige. På den tiden hölls de i små flockar på 5-10 individer, frigående inomhus på vintern och utomhus på sommaren, men produktionen ökade de kommande decennierna, avelsarbetet intensifierades och höns hölls i allt större flockar.


Idag hålls närmare 80 % av hönsen frigående i Sverige, varav cirka 68 % är frigående inhus och 3 % frigående utomhus. Cirka 12 % hålls i inredda burar. Andelen ekologiska värphöns är nästan 17 %.


Intresset för höns har ökat och det finns många som håller höns för att kunna ha egna ägg, på grund av sitt engagemang för bevarande av ovanligare eller äldre lantraser, eller helt enkelt för att ha de som sällskap.
(Källor: SVA)

Visa gårdsbutikerna på karta

Alla gårdsbutiker med Höns

Alpacka Älg & Ekofarm

Alpacka Älg & Ekofarm

Västra Torup

Alpacka Älg & Ekofarm ligger mitt ute i naturen i norra Skåne omgiven av skog och ängar. Gården föder upp alpackor, highland cattle, rödkulla kor, linderödsgrisar och göingegetter. Gården drivs ekologiskt, här används inga bekämpningsmede, konstgödsel allaer genmodifierade grödor. Djuren här får leva ett fritt liv i ute naturen. Linderödsgrisarna och rödkullakorna får vara utomhus året runt med tillgång till skydd på vintern. På gården finns möjlighet att gå på promenad med alpackor i skogen genom att boka en "alpackatrekkingtur".


I gårdsbutiken säljs olika produkter av alpackaull, ägg och kött från gårdens egna djur, marmelad och mycket mer.

Gårdsbutiker

Gårdsbutiker

  • Karta
  • Kontakt
  • Om oss
Gårdsbutiker

Gårdsbutiker

info@gardsbutiker.se

Vill du också synas?

Kontakta oss om du vill att din gårdsbutik ska synas hos oss eller om du vill ändra uppgifterna om din gårdsbutik.

Kontakta oss
© 2020 Cloud Technologies
Powered by Nimles
Kundvagn
    Totalt
    Gå till kassan