KRAV-märktet står för ekologisk mat och produktion utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Det bidrar till god djurvälfärd, mindre klimatpåverkan, renare mat, renare vatten, större biologiskt mångfald samt bättre arbetsvillkor för de anställda.
De gårdsbutiker som är listade här under kategorin KRAV bedriver odling eller annan verksamhet som är KRAV-certifierad. Några gårdsbutiker säljer även KRAV-märkta varor från andra producenter.
De gårdsbutiker som inte är KRAV-certifierade men bedriver ekologisk versamhet finns listade under kategorin ekologiskt.
KRAV startade 1985 och innefattade då enbart växtodling. Nu innefattas många olika råvaror och verksamheter.
Verksamheter som kan krav-certifieras.
- Växtodling
- Växthus
- Svampodling
- Djurhållning
- Biodling
- Vattenbruk
- Vildväxande produktion
- Livsmedelsförädling
- Slakt
- Fodertillverkning
- Produktionshjälpmedel
- Enproduktcertifiering
- Butik
- Restaurang och Storhushåll
- Import och införsel
- Fiske
- Certifiering av marknadsförare
- Frivillig ursprungsmärkning
- Hygienregler vid odling och hantering av frukt och grönt
Skillnad mellan KRAV och EU-ekologiskt
KRAV uppfyller reglerna som EU har för ekologisk produktion. De reglerna är en miniminivå för all produktion och försäljning av ekologiska varor inom EU. Reglerna för KRAV är hårdare är de EU har när det gäller djurvälfärd, miljö och hälsa, klimat och bättre arbetsvillkor.