Honung
Enligt grottmålningar började människan använda honung, både som föda och som medicin, cirka 15000 år sedan. Honung kan endast tillverkas av bin. Ordet honung är skyddat genom ett EU-direktiv och för att en produkt ska kunna få heta honung får ingenting tillsättas eller tas bort. Om någonting ändå skulle läggas till, så måste detta stå tydligt på etiketten, exempelvis “honung med ingefära”.
Sorthonung
Sorthonung är honung där mer än hälften av all nektar som samlats in kommer från samma växtart. I Sverige är ljunghonung och lindhonung vanligast, men det finns även rapshonung, maskroshonung och hallonhonung, för att nämna några.
Flytande honung
All nyskördad eller nyslungad honung är flytande men efter en tid stelnar honungen. Vissa honungssorter som innehåller en hög halt fruktos håller sig naturligt flytande, den mest kända av dessa är akaciahonung som därför passar bra att blanda in i yoghurt bland annat.
Fast honung
Några månader efter skörd kristalliseras honungen och blir därmed fast. Fast honung passar bra till te, griljering, bakelser och mycket mer.
Vad innehåller honung?
Honung innehåller över 200 ämnen, ca 75% sockerarter och 20% vatten, övriga 5% utgörs av vitaminer och mineraler, enzymer, aminosyror samt inhibiner (ett bakteriehämmande ämne som bland annat gör så att honungen kan förvaras länge).
Svensk honung bättre än importerad
Tyvärr fuskas det mycket med honung runt om i världen, speciellt utanför EU. Det är inte helt ovanligt att konstgjord honung säljs som riktig honung.
Nedan finner du gårdsbutiker som säljer honung.